Norsk Politihundelag sine websider fant jeg en bra artikkel:
Mat som aldeles ikke er bra for Fido! Av Kjersti Roland
Jeg tar her med en oppsummering av det hunden absolutt ikke skal ha innenbords. I artikkelen sier de en del om hvorfor, og om hvordan de forskjellige tingene skader. Og ikke minst symptomer på forgiftning eller skade. Viktig lesning for alle. Er dette interessant så ta en kikk på artikkelen…

Så, ikke gi hunden din noe av dette:
* Sjokolade/Kakao (inkludert kakaobark og kakaoflis som brukes i hager isteden for vanlig bark)
* Brøddeig
* Rosiner/Druer
* Avokado
* Kalkunskinn, valnøtter og løk mm
* Xylitol
* Frostvæske

Minner i tillegg om at bein fra kylling, gris og småfe ikke må gis til hunden. De gir spisse/skarpe splinter som kan sette seg fast og skade munn/svelg eller til og med mage/tarm.
Store knokler fra storfe er bedre.

I Retrieveren (Retrieverklubbens blad) var det denne måneden en artikkel som opplyste om diverse ting som fort kan havne i magen, kanskje særlig utsatt er flattene, siden de kan være nesten manisk opptatt av å få ting innom munnen.
Artikkelen viste til sokk som hadde satt seg fast, og viste til sokker som et stort problem.
Misty har aldri vært opptatt av sokker, har ikke tatt en eneste, så vidt vi vet (bank i bordet).
Det er mange som henviser til sokk med knute som bra leketøy/tyggesak for hvalpen. Jeg har vært skeptisk til dette, for jeg er ikke sikker på om en hund forstår at sokk med knute=OK, uten knute = FY!
Av samme grunn har jeg også vært skeptisk til tomme shampoo-flasker etc. som leketøy. Ikke fullt så gøy når vofsen tar en full flaske som er havnet på gulvet….

Men at man må være obs, og tenke framover er helt sikkert.
Misty kom da hun var liten (tre-fire måneder, vil jeg tippe), løpende svært så fornøyd med en trådstump hengende ut av munnen, og la seg ned og satte i gang å tygge og vri seg noe voldsomt.
Vet ikke hva som fikk alarmklokkene til å ringe, men jeg fikk åpnet munnen hennes, og fast mellom to tenner, i enden av tråden fant jeg en synål. Bare flaks at den ikke var kommet ned i halsen eller magen og satt seg fast.
Jeg tok opp dette med alle hjemme, så nå er vi mer nøye med å ikke gå fra slike ting på bordet.

Oppdatering 4. november:
Kom på en ting til som bør være med her:
Paracet
Så på et av de utallige veterinær-programmene på TV forleden om en katt som strøk med fordi eieren hadde gitt den et paracetamol-preparat (f.eks paracet). Paracetamol i svært små doser kan være dødelig for katter, fordi de mangler evnen til å bryte det ned. Mer om dette på wikipedia.
Hos hunder kan (i følge wikipedia) paracetamol brukes ved behandling av muskel- og skjelettsmerter. Men overlat dette til veterinæren å bedømme!
En grei regel:
Aldri! menneskemedisin til dyr uten at det er veterinæren som foreskriver det!