Vi møtte ved Øksnevad VGS klokka 10:30, og begynte med litt teori. Merete hadde laget et kurshefte som tok for seg de viktigste tingene rundt det med spor. Brukte en liten time på gjennomgang av dette, passet greit at det ikke var mer, i den kalde vinden vi hadde den dagen. Vi dro deretter til skogs for å sette i gang med sporing i praksis. Vi tok ett og ett spor, en og en hund. Alle var med og så på hvordan hvert enkelt spor ble lagt, og hvordan hund/fører løste oppgaven.
For Mistys vedkommende var det ikke vanskelig å være enig med Merete i å bruke figurant og lekesak i enden av sporet.

Det første sporet:
Benthe Karin skulle gå opp sporet og være “mann i enden” av dette sporet for oss. Vi hadde en liten ryggsekk med litt pølsebiter samt favorittlekene ball og skinnfille i. Når jeg fikk beskjed om at det var min tur, så viste jeg Misty dette mens hun satt i bilen, for å fyre henne litt opp. Tok med sele og line, og gikk med Misty til stedet der sporet skulle legges:

misty_sporkurs_dag1_7november2009På vei til det første sporet. Legg merke til sekken med belønningene på ryggen, samt at sporselen ikke er på enda.

På dette første sporet tok vi på sele og line før sporet ble lagt, for at vi skulle være klar uten for mye forstyrrelser av teknisk karakter.
misty_sporkurs_dag1_7november2009Sporsele og sporline settes på.

Når alt dette var klart så fikk Misty hilse på Benthe Karin som nå hadde overtatt sekken. Hun og Misty lekte litt med godsakene, og så gikk Benthe Karin til stedet der sporet skulle starte, mens Misty fikk stå igjen med meg og se på. Så fort Benthe Karin begynte å gå sporet tok jeg Misty vekk bak en bil for at hun ikke skulle se hvor sporlegger ble av:
misty_sporkurs_dag1_7november2009Venter i skjul bak en bil…

misty_sporkurs_dag1_7november2009…mens sporet gås opp. Ikke stresse eller fyre, bare snakke rolig med Misty

På signal fra Merete gikk vi så fram til fertgropa i starten av sporet og markerte rolig med hånda hvor sporet begynte. Misty tok et par snus, og så begynte hun å gå, med meg og Merete på slep. Viktig for meg å ha fullt fokus på hunden hele veien nå! De første metrene var det nok mye forskjellige lukter, for Misty gikk ganske rolig, og utredet de forskjellige luktene. Det som var bra at hun gjorde dette med nesen i bakken. Hun skal ikke få lov til å gå fram på “overvær”, da stopper vi, og hun holdes igjen.
misty_sporkurs_dag1_7november2009Tidlig i sporet, og sikkert en del forskjellige lukter, Misty tar det ganske rolig.

Så fant Misty igjen sporet sitt, og jeg skal si hun satte avgårde. Det føltes nesten som om det var et lokomotiv i andre enden av lina, og jeg hadde min fulle hyre med å huske alt jeg skulle passe på:
Ikke for fort, ikke på overvær, pass på at lina er stram uten å lage rykk i den, se på hunden, (samt sikkert et par til som jeg har glemt..)
misty_sporkurs_dag1_7november2009Har sluppet Misty fram, mye å passe på, men trygt med Merete i ryggen til å hjelpe meg underveis…

Misty gikk på sporet med nesen i bakken omtrent hele veien på dette sporet, og fant Benthe Karin tilsynelatende uten problem. Da ble det fest der framme, først en slikkerunde, og så pakket de to opp sekken sammen i en fart:
misty_sporkurs_dag1_7november2009Sekken pakkes opp, og leken settes i gang…

Så fort jeg kom fram var jeg med på lekinga, og skrøt vilt og uhemma av Misty:
misty_sporkurs_dag1_7november2009Jeg når fram og blir med på leken.

Viktig nå å skryte av Misty hele tida, og la henne bære ballen tilbake til bilen i triumf og med halen i været: “Se hvor flink og tøff jeg er…” Inn i bilen stadig med ballen med seg, masse skryt. Etter en liten stund må hun gi fra seg ballen i bytte med et par pølsebiter, og jeg setter henne igjen i bilen for å gå til de andre for vurdering/evaluering av arbeidet. I følge Merete var dette veldig bra, men jeg må bli flinkere med lina og passe på at Misty aldri! får gå fram på overvær. Bra at jeg ga Misty tid til å utrede, uten å mase på henne. (Tror ikke jeg sa noen ting til Misty på hele dette sporet.)
Ett viktig punkt å merke seg er at hunden aldri! skal ha noen negative eller dårlige opplevelser i sporet uansett! Går det ikke bra, så tas hunden bare vekk, og utstyret kobles av.
Kun positive opplevelser med sporsele og sporline på!
Vi fikk et spor til den dagen, det løste vi også ganske (eller var det veldig) bra. Sporet krysset et tråkk i skogen, og der gikk Misty litt på overvær. Jeg holdt henne da igjen, og hun fikk gå videre først når dette var ferdig utredet og nesa igjen var i bakken. mener hun gikk litt på overvær de siste 2-3 metrene, men det er mulig hun har hørt eller sett figuranten i enden, og da er det greit. Benthe Karin var for øvrig en kjempeflink sporlegger!

Utstyr:
Denne dagen gikk Misty med bøttchersele med lina festet under magen. Vi brukte den gulgrønne sporlina, og det gikk sånn noenlunde i den ganske åpne skogen, og med Misty nokså rett på sporet hele tida.
Info om sporene:
Spor 1 ca 50-60 meter, spor 2 ca 80-90 meter. Åpen skog, med litt kratt. Oppholdsvær. Rett spor uten vinkler, vind i ryggen hele veien.