Ragnhild har mistet interessen for å trene konkurranse-lydighet, det ble for alvorlig for henne, så etter litt fram og tilbake har jeg bestemt meg for å prøve selv. Har jo funnet ut at selv om jeg har tilbrakt mange timer med å sitte og se på Ragnhild trene, så betyr ikke det at jeg bare kan koble Misty og regne med at ting går av seg selv.
Har prøvd litt trening hjemme, men synes det er vanskelig å få dette til, særlig lineføring og fri ved foten. Konkluderte med at jeg må jobbe med kontakt, siden Misty har en tendens til å “droppe ut” rett etter at vi begynner å gå.
Så jeg tok turen til Sviland i kveld for å være med på retrieverklubbens organiserte LP trening, og la meg si det med det samme: Dette var veldig gøy!
Det startet sånn sett ikke så bra, Misty ga tydelig uttrykk for at det var mange ting som fristet mer enn å gå klint opp i kneet mitt og se på meg. Her var det bare å ta ett steg eller to tilbake, og konsentrere meg om å få henne med meg.
Så det ble endel repetisjoner der jeg bare gikk ett par skritt, og belønna kun de gangene hun holdt kontakten. Når hun gjorde riktig fikk hun skikkelig belønning, enten med pølser, skinnfilla eller lek/fri.
Framgangen kom nesten med det samme, som jo blir en belønning/motivasjon for meg.
Fikk også litt hjelp med forskjellige ting, blant annet tips om at Mistys innsitt ikke er helt korrekt. Hun sitter litt for langt fram, mens det riktige er hode eller skulder på høyde med førers fot. Pirk? Joda, men hvorfor ikke få det riktig med det samme i stedet for å måtte korrigerer det senere. Det betyr jo selvfølgelig ikke så mye om man ikke skal gå konkurranser, men jeg merket faktisk at det ble lettere å holde kontakten ved igangsetting når hun var der hun skulle.

Fikk også trent ett par fellesdekk, der Misty lå helt fint. Hun har jo hatt en tendens til å rulle over på den ene skinka etter en stund, særlig når vi går bak henne.
Her har jeg igjen bestemt meg for at det kun blir belønning når hun gjør riktig (altså helt riktig, ikke nesten helt riktig).

Det med belønning er selvfølgelig en av de tingene der jeg trenger å trene og bli mer bevisst. Ikke belønne uten at det er slik det skal, da tror jeg at framgangen blir bedre, og at Misty blir mer nøye. Samtidig blir det min jobb å sørge for at lista ikke legges så høyt at belønningsfrekvensen blir alt for lav. Da vil sannsynligvis Misty bli forvirret og lei.

Det som var mest gøy var at vi fikk til noen kanonbra framsendinger til kjegla. Kanonbra fart fram, hiver seg rundt og står. Det er tydelig at Misty synes dette er kjempegøy. Hun prøver seg på alle kjegler hun ser (tilbyr adferden), men siden den nå er under kommando (“Gå ruta” eller bare “Ruta”) belønner jeg ikke lenger på disse. Synes dette er veldig gøy, særlig fordi det er en øvelse som jeg har shapet inn med klikkeren. Så det er på en måte “min” øvelse, det andre har jo Ragnhild lagt grunnlaget for. Det ultimate målet for framsending er jo framsending til ruta, der hun skal finne midten selv, snu seg og stå. Her tenker jeg å bruke først kjegla inne i ruta og når den funker så går jeg over til musmatte eller lignende. Problemet med å bruke kjegle i midten kan jo bli at det da blir 5 kjegler totalt, så det kan bli vanskelig for henne å velge den rette. Hmm. Kanskje ikke så lurt likevel? Får tenke litt mer. Begynner uansett ikke på dette enda.

Innkalling fra sitt funker flott, god fart, må bare jobbe litt med innsitten her også, slik at vi får henne på rett plass.

Jeg har bestemt meg for å prøve meg på bronsemerket førstkommende søndag. Tror jeg har godt av å få prøve en gjennomgang i litt “alvorlig” setting. Håper jeg ikke blir alt for nervøs…
Jeg vet jo at stå under marsj ikke fungerer så godt, men her får jeg heller svi av litt poeng på å være tydelig. Tar dette som trening. Klarer vi merket er det flott, hvis ikke så prøver vi igjen en annen gang…
Men det jeg merket under treninga i dag er at Misty trenger litt tid på å komme i rett stemning for lydighet. Så det nytter ikke å komme fem minutter for sent og bare gå rett i ringen. Hun må jobbes med litt på forhånd, men selvfølgelig ikke for mye heller.

Spennende dette… Håper det går sånn noenlunde greit. Oppdatering følger…

Huskelapp: Du får det du belønner!