Se på dette, nå er jeg litt stolt, må innrømme det. Komme hjem med såpass bra karakter var faktisk litt i overkant. Selv om jeg vet at vi vanligvis ville utføre ett par av øvelsene til 9 eller 10, f.eks. “Dekk fra holdt”, så er det noe spesielt som skjer når man går inn i ringen. I dag klarte vi ikke å vise oss bedre for dommeren. (fortsetter under bildene…)

misty_appellmerke_bronse_sviland_6juni2010Her er beviset! Stolt? Oh yes…

misty_appellmerke_bronse_sviland_6juni2010Her er dommer og ekvipasjene som deltok. En fin gjeng!

Vi hadde flott vær, ca 18grader og sol, litt vind. Noen av hunden kunne virke litt daffe i ringen, og da er det jo lett å skylde på solsteik, men faktum er at de ikke var daffe i det hele tatt når de lekte med andre hunder, så det blir nok mer en slags forklaring (unnskyldning?) som vi har så lett for å ty til. Tror heller at sannheten er at vi rett og slett ikke “kan” det bedre. Det å ta seg ut i ringen, og være våken og med der og da er jo ikke noe som kommer av seg selv. Og så er det jo veldig rasebetinget, selvfølgelig. Golden er jo mye roligere en flat. Golden må øve på å øke intensiteten, vi med flat må vanligvis jobbe med demping og roligøvelser..

Karakterskjemaet viser jo ting sett fra dommerens ståsted, de nakne fakta. La det være sagt med det samme at lista ikke er så veldig høy for å få god karakter. Det er slik det skal være. Skal prøve om jeg husker hvordan dette gikk slik jeg husker det:

1. Visning av tenner:
Misty reiser seg og går mot dommeren for å hilse. Må jobbe mer med å få henne til å bli sittende. Selve tannvisningen går fint.

2. Fellesdekk (de 2 som feilet fikk ny sjanse i enkeltdekk):
Ned-dekk og gå fra går helt fint, Misty ligger ganske ok, men litt skifte mellom flatdekk og løftet hode. Plutselig reiser hunden i den andre ytterkanten seg opp, besøker naboen og prøver å bestige denne, slik at hun reiser seg. Går så videre til de siste hundene, men ikke fullt så voldsomt. Jeg kommanderer “Bli Ligg!”, og Misty blir liggende! Utbryterne blir ført vekk og vi tre siste fortsetter. På slutten går Misty litt lei, og begynner å snuse og bite på noen høye strå rett foran seg, men blir liggende. Gå inntil og oppsitt går fint. Imponert over at hun ikke reiste seg med så stor vanskelighetsgrad som en annen hund som snuste på henne! Følte at det var riktig å bruke dobbeltkommando her, for ikke å risikere hele øvelsen. Her var dommeren tydeligvis enig, siden jeg ikke fikk så mye trekk for det.

3. Lineføring:
Litt snill karakter, føler at Misty faller ut ett par ganger, går bl.a. ut til en av kjeglene vi passerer for å snuse litt. Men stort sett går det faktisk bedre enn fryktet. Misty har tatt seg opp veldig den siste uka, tydelig at det har hjulpet å jobbe med kontakt. Jeg er jo heller ikke så vant med dette enda…..

4. Fri ved fot
Også litt snill karakter, samme som med lineføring, men vi klarer å ta det inn igjen. På disse to øvelsene klarte jeg å være nøye med å gi ny “På Plass”-kommando ved hvert temposkifte og sving, så at det var med å hente inn Misty igjen, hun “faller litt ut” når hun ikke får hyppige tilbakemeldinger. Dette er noe vi må jobbe med, passe på å ta det gradvis….

5. Dekk fra holdt
Hvordan klarte jeg å rote denne til så voldsomt, da?? Sekseren er helt fortjent, kunne godt vært femmer også.. Får med meg Misty bort til start på et vis, men hun er ikke klar, selv om jeg bekrefter når dommeren spør om jeg er klar. Her burde jeg brukt fem sekunder på å få Misty opp ett par hakk. Når vi så starter fremad marsj så henger hun og ser vekk og er absolutt ikke med. Setter seg skjeivt en halvmeter fra meg ved holdt, og legger seg da selvfølgeig også slik. Ser også på hastigheten ved neddekk at hun ikke er med, og ikke forstår hva vi holder på med. Men blir liggende, og setter seg fint opp. Jaja, sånn kan det gå….

6. Innkalling:
Før øvelsen er Misty igjen litt ute, snuser og holder seg ikke i nærheten. Tisser i ringen, det er ikke! greit. Eller vi skal kanskje heller si: Jeg gjør en dritdårlig jobb med å holde Misty fokusert!
Men med grep i halsbåndet får jeg henne til slutt inn i utgangstilling, og får jobbet litt kontakt før vi bekrefter klar. Med Misty litt mer på nett kommanderer jeg bli og går fra, snur meg og kaller inn. Starter pittelitt seint på innkalling. Bra fart, men litt skjev innsitt.

7. Stå under marsj:
Dette var den jeg var mest spent på på forhånd. Vi har jobbet mye med denne øvelsen den siste uka, og det har gitt avkastning.. For å gjøre mest mulig for at Misty ikke skulle feile her så markerte jeg Stå-kommandoen med mye! kroppspråk (hender, føtter og kropp). Misty tok vel et lite steg fram eller to før hun stoppet, men sto solid etter det. Snill dommer, vil jeg tro som ga 8 poeng her, hadde ikke blitt skuffet om hun hadde trukket mer, var helt klar over hva som var min prioritet her.. (fikk forøvrig tips av en av de andre deltakerene som så meg trene på denne om å ALLTID! belønne bakover på denne, tankegangen er at belønning framover her kan venne hunden til å “trekke framover” i stedet for å stoppe…)

8. Helhetsinntrykk:
En helt ok karakter, hadde ikke blitt skuffet om det hadde blitt trukket mer for tissepausen…

Men vi må ikke glemme at det er uvant for både Misty og meg å skulle gå et helt program (10-15 minutter i ringen) uten å kunne belønne med annet enn ros og forsiktig lek mellom øvelsene. Ikke lov å ha med pipeball eller godbiter inn i ringen. Jeg hadde forøvrig bestemt meg for å ikke leke med henne mellom øvelsene, jeg mener at det som skal være morsomt er selve øvelsen, resten skal være kjedelig. Hun skal heller legges ned og slappe av. Men det hadde jeg glemt, og lot meg rive med. Tror kanskje (understreker kanskje) at dette kan ha vært medvirkende til litt laber kvalitet. Det finnes ikke noen fasit på dette, og jeg vet at mange mener noe helt annet… Må prøve å finne ut av hva som funker best for oss.

Som en avsluttende kommentar:
Når jeg sier at “Misty ikke er på nett”, “Misty faller ut”, “Misty har ikke kontakt” etc. så mener jeg vel egentlig at jeg ikke makter å være midtpunkt for henne, så det er bare å øve videre…