… eller kvalitet på forsterkeren som andre vil si.

Jeg har hatt problemer med trege oppsitt og varierende tempo på neddekk. Disse to brukes jo i flere av lydighetsøvelsene. En rask opptelling viser f.eks. at i klasse 2 programmet brukes neddekk/oppsitt i 3 forskjellige øvelser. I Fellesdekk er det bare en liten del av øvelsen, men gir likevel fort opp til 1 (ganger koeffsient = 2) poeng trekk. I Dekk under marsj er neddekken det viktigste, men treg oppsitt i avslutningen kan vel gi minst et halvt poeng i minus (ganger K=2). I Avstandskontroll er jo både neddekk og oppsitt hovedelement i øvelsen, og treghet vil vel kunne gi ganske store trekk, kanskje så mye som 2 poeng (ganger K=2)? Summerer vi disse så er vi fort oppe i 6-7 poeng trekk på totalen, kanskje enda mer i høyere klasser.

Jeg har prøvd å jobbe med tempoet – særlig på oppsitt – en stund nå, men har hatt problemer med å få framgang i arbeidet. Var kommet fram til at det er kvalitet på belønningen som ikke er god nok. De godbitene jeg har brukt har ikke vært av høy nok verdi for Misty til at hun gidder å anstrenge seg det lille ekstra. Så i dag bestemte jeg meg for å prøve å finne noe hun virkelig ville jobbe for. Tok en tur på butikken. De hadde 10-pakk grillpølse med kylling og kalkun på tilbud til 19,90. Og i delikatessen fant jeg en ferdig stekt baconburger som kostet ca 15,- Sammenlignet med prisen på spesialgodbiter fra dyrebutikken er jo begge deler faktisk billig, paradoksalt nok..

Begynte med baconburgeren, delte den i litt rause biter mens Misty sto og siklet ved siden av meg. Tydelig at dette hadde hun lyst på!
Så ut på bakgangen for å trene Avstandskontroll. Hun var helt i hundre, nesten litt i overkant siden vekslinger mellom Sitt-Stå-Dekk krever konsentrasjon om de skal bli korrekte. Men jeg prøvde å være nøye på å ikke belønne uten at det var helt perfekt. Jobbet også litt med oppsitt til PåPlass med godt resultat. Skal ikke gå i detaljer, bare konkludere med at dette var fine greier! Brukte opp en halv burger på en god treningsøkt, det er overkommelig.

Misty var så godt i siget og så ivrig at etter en liten pause som ble brukt til å dele opp en av kylling/kalkunpølsene i litt store biter, så fortsatte vi med en Fri-ved-fot økt inne i stua. Wow! Tror aldri hun har jobbet så konsentrert og bra. Alt var ikke perfekt, men hun anstrengte seg virkelig. La også inn noen Dekk under marsj og Stå under marsj, og tror ikke hun har stoppet så kontant på det jeg kan huske. Til 2 kroner pr. pølse må jeg si at dette jo nesten er gratis!

Dette med kvalitet på belønningen er jo noe av det første man lærer på grunnkurs, og er sentralt i de fleste bøker. Så hvorfor er det så vanskelig å ta det inn over seg? For egen del tror jeg nok det har noe å gjøre med at det jo er enklere og mindre søl med Frolic og “ferdige godbiter”. Og i noen sammenhenger er de jo brukende, men jeg tror nok nøkkelen er variasjon. Prismessig er det vel faktisk billigere å bruke pølse og andre godsaker fra COOP. Særlig om man går etter tilbudsvarer. Må bare passe på at det ikke blir for salt og krydret, og styre klar ting med mye løk i.