Fy søren så gøy!
Er jo litt på etterskudd med referatet så jeg kommer ikke med alle detaljene, men la meg med det samme si at målet er oppnådd og vel så det! Hva var målet igjen? Jo, få opp motivasjonen etter vinterens bølgedal. Det greide Siv Svendsen (kursleder) og ikke minst de andre kursdeltagerne til gagns. Det flotte været gjorde det ikke akkurat dårligere. Sørlandet i sommersol kan jo lade noen hver sine batterier.
Tok vogna ned til Bagatell camping på torsdag kveld, med kurs-start fredag morgen. Kurset begynte med presentasjoner og en kort teorigjennomgang. Deretter var det rett ut og i gang. På dette kurset var det hunder på alle stadier i lydighetsdressuren, og det var kjempegøy å se framgangen alle hadde i løpet av kurset.

For Misty sitt vedkommende jobbet vi primært med tre ting:

Kontakt
Fri ved foten
Neseprøve

Alle jobbet i tillegg med forskjellige kjeder på 2-3 øvelser, samt diverse lekeøvelser.

Vi var innom de fleste andre øvelsene i LP Elite også, men det er disse som primært står fram.

Kontakt:
Har jo slitt med at Misty mister fokus på meg, både mellom øvelser og i øvelser. Ofte blir treninga kjedelig og trettende for oss begge fordi det har blitt for mye mas. Siv jobber klikkersk, og kom med ekte klikkeroppskrift for å løse dette:
Belønne frivillig kontakt, og belønne bra. Enten med lek/drakamp eller kjempegode godbiter (V&H, kattemat og annet svineri. Videre jobbe med frivillige innsitter, ikke kommandere på plass hele tida. Når jeg stiller meg opp skal Misty frivillig og på eget initiativ komme inn i utgangsstilling.
Dette virker faktisk fantastisk bra, og vi så kjempestor framgang fra dag 1 og utover i kurset.
Vi jobbet også med avlevering av leke/ball etter ferdig lek, og her er prinsippet å belønne avlevering ofte, gjerne med ny drakamp. Siv satte ord på Mistys oppførsel der hun helst vil vekk fra meg og bli der og kose seg og kun nølende kommer inn. Så vi brukte mest drakamp og lite ball som belønning, i det det er fornuftig å “være nær” slik hunder, og ikke bare kaste ballen og la henne kose seg alene.

Fri ved foten:
Ogå i fvf jobbet vi mye med frivillig adferd og få kommandoer. Delte trening på fvf opp i to hoveddeler (selv om det selvfølgelig er veldig mange andre elementer her): Fullkontakt og utholdenhet:
Med fullkontakt mener jeg at kriterie på kontakt er høyt, og vi feiler Misty dersom hun bryter kontakten. Veldig hyppig belønningsfrekvens med høy forsterker (våt kattemat). (Misty har hatt en lei uvane til å bryte kontakten i de første par skrittene, nesten som om hun ser framover for å se hvor vi skal. Dette er ikke ønskelig, og gir ett uryddig preg). for å trene vekk dette så begynner vi kanskje bare i utgangstilling og belønner kontakt. Utvider så til ett skritt fram – belønning. 2-3 skritt fram – belønning. Belønne kontakt i utgangstilling igjen.
Varierer lengden og antall skritt, men hele tiden kreve kontakt, feiler/avbryter om Misty bryter kontakten.
I utholdenhetstreninga senker vi litt på kriteriet kontakt, og øker lengden gradvis. Misty skal selvfølgelig ikke få gå lange strekk uten kontakt, men slipper unna med litt, så lenge hun selv henter seg inn igjen.

Neseprøva er den jeg føler jeg jobbet mest med ved siden av de over, og der hadde vi stor framgang. V jobbet med mange pinner i haug, og “vår pinne” med litt god avstand. Belønning var Vom&Hundemat (V&H), og det er noe kliss. Siv trøstet med at man i alle fall får myke hender av det, siden det er så mye fett i det….
Etter å ha lagt ut pinnen går jeg tilbake til Misty og sender ut (uten å mase med utgangsstilling). Jeg skal ikke bruke stemmen når hun tar opp rett pinne, bare holde høyre hånd foran meg som target som Misty skal oppsøke for avlevering. Det gjør i første omgang ingen ting om hun slipper pinnen. Kommer hun med feil pinne så tar vi den bare helt stille, men belønner ikke. Riktig pinne gir belønning og ros.
Jeg skal lage en egen post med film om dette senere. Har jobbet videre med dette hjemme og støtt på litt problemer. Diskuterte dette med Siv på epost, og vi kom tilbake på sporet igjen.

Amokk Hundeskole har som motto at “Det skal være gøy og trene hund!” Det mottoet lever de opp til der i går gården, og ikke minst så klarer de å smitte oss andre stivpinner…. Bravo! Jeg kommer gjerne tilbake på kurs hos dere!

Sjekk også Amokk’s blogg. Andre av kursdeltagerne har laget detaljerte blogginnlegg fra kurset:

Ellie & co
— Barte-Martes verden —
Ella, Opsis og Marias blogg

I tillegg har Siv skrevet litt her…

Ps: Legger opp noen bilder i eget innlegg…