Etter å ha vært på lydighetsprøve så pleier jeg som regel alltid se på hvor potensialet er størst for forbedring til neste prøve. Lørdagens prøve viste tydelig et problem som jeg nok har ant, men altså ikke tatt fatt i:
Veldig dårlige ned-dekk. På samtlige av øvelsen som inkluderer neddekk fra utgangsstilling måtte jeg til med dobbeltkommando + hjelper (knekke sammen i knærne).
Øvelsene Fellesdekk, Innkalling fra dekk og Kontroll over hunden på avstand kostet nok til sammen bortimot 15-16 poeng bare på neddekk-delen. I tillegg tror jeg nok at det gir litt utslag på Helhet?

Så her må noko gjerast.
Først: Hvorfor har det blitt slik?
Virker for meg som dette er kommet nå etter at vi har kjørt en del felles-øvelser på trening. Først en felles-sitt og deretter felles-dekk. Hun har sjelden (aldri?) blitt belønnet for selve neddekken. I tillegg har hun blitt belønnet ganske mye for å bli sittende (i felles-sitt). Ser ut som problemet også er tydeligere dersom hun blir sittende lenge i utgangsstilling før Ligg!-kommando, slik hun ofte må både på trening og i konkurranse når det blir en del venting på andre hunder etc.

Slik kan vi ikke ha det, så i dag jobbet jeg med neddekk i to settinger: En ute av øvelse, belønnet bare tvert med drakamp dersom neddekk var slik jeg vil ha den på første kommando. Dersom hun feilet brøt jeg og begynte på ny, med hjelper denne gangen.
Den andre varianten var å gå fra henne i Sitt som om det var felle-sitt, stå ute 10-20 sekunder, gå inntil. Belønne med klapp og ros (som i konkurranse) og derfra gå rett til samme sted, stille opp, vente litt og så kommandere Ligg! . Hvorfor på samme sted? Jo, det er jo slik det som regel er på konkurranse!
Så dette ble jo en slags kjede. Fungerte det da?
Ja, det synes jeg, men vil passe på å øve mer på dette i løpet av uka. Og bruke veldig bra belønning for hurtig/riktig reaksjon på kommando.

Oppdatering: Fikk lønn for innsatsen i prøven på Sviland. Full klaff på alle neddekk, og så godt som alle oppsitter. Og med forholds vis lite og enkel innsats. Kostet egentlig bare noen godbiter!

Neseprøve har koeffisient 3, altså tapte vi hele 30 poeng på den. Som jeg skrev i går så øvde jeg da på innkomsten uten å få det så veldig mye til. Jobbet videre i dag med å prøve hele øvelsen og prøve å henne til å forstå at hun må komme rett inn når hun har tatt riktig pinne. Det ble litt surr og tull dette også, så her trenger jeg nok hjelp for å komme videre. Det positive er at hun nå stort sett søker brukbart og finner riktig pinne hver gang (med unntak av en gang der hun for sikkerhets skyld plukket riktig pluss en pinne til).
Av og til kommer hun fint inn i utgangsstilling, men er veldig løs i grepet og spytter ut omtrent så fort jeg beveger hånden mot pinnen.
Føler ikke at jeg er så mye nærmere målet nå enn før helga…

Oppdatering: Fikk ikke utelling for jobbinga siden Misty tok feil pinne på Sviland, men returen var mye bdre enn sist i alle fall. Så det lønner seg å jobbe med det!

Men Misty er en drøm å jobbe med for tida! Logrende og glad, kommer frivillig på plass når jeg stiller meg opp og er blitt mye mer utholdende både i øvelser og lek. Biter seg skikkelig fast når vi har drakamp og nekter å slippe. Hender framdeles at det “låser seg” for henne og hun trekker ned rullegardinet og ikke vil slippe når vi er ferdige med leken. Men det er blitt et mye mindre problem enn før.