Har i helga vært på Elitesatsing i lydighet arrangert av Amokk Hundeskole med Siv Svendsen som instruktør.
Kjempebra! Men skal skrive mer om det i en senere post.
Snakket med Siv på forhånd om min tvil om hvorvidt det var noen vits i å melde på flere prøver foreløpig, men vi ble enige om at vi med litt målrettet innsats i den første av kurshelgene burde kunne få oss klar til prøven nå neste helg.
Så vi tok fatt i 3-4 av de øvelsene der jeg taper mest poeng:

Fellesdekk – prøve å jobbe mot en stødigere FD uten snusing og urolighet. Jobbet litt med det, men akkurat det egner seg kanskje best for trening alene. Misty ligger jo stødig og fast, men har problem med snusing og litt urolige forlabber. Og en og annen gang ruller hun over på skinka…

Fri ved foten Her jobber vi videre. Det er stor framgang, har bare ikke fått det ut i konkurranse og poeng enda. Vi jobber videre med utholdenhet/kontakt, men ikke minst å øke verdi av fvf for Misty. I Siv sin oppskriftbok er kjedetrening et viktig element. Altså at man setter sammen 2-3-4 eller flere av øvelsene til en kjede der man belønner (LENGE!) i slutten. Siden FvF i klasse 3 kommer først har jeg hatt en tendens til å legge den først i kjedene. Men dermed blir det på en måte noe Misty bare må “lide” seg gjennom for å komme til de kjekke tingene. Det har ført til at det er lett å komme inn i en vond spiral nedover. Ved å legge FvF sist i kjeden så kan vi la en god god lang belønning (leking, løpe etter, drakamp) være med å øke verdi av fri ved foten.
Så i stedet for “Uff, fri ved foten nå igjen, den får jeg jo aldri noe særlig for” kan det kanskje bli “Jippi, fri ved foten! Jeg bare elsker fri ved foten, altså!!!!”
Så det skal vi jobbe med fram mot konkurransen. Avdekket også en hengende hale og tap av fokus i springmarsj, så den jobbet vi mye med på søndag ettermiddag.

Ruta her har jeg jo hatt en brukbar øvelse, men har nok blitt for opphengt i fart i stedet for presisjon, og har fått svi litt for det. Så vi tok litt fatt i det, og vil prøve å jobbe med å sende Misty fra nært hold, og belønne kjempebra om hun går rett til “punktet” bak i ruta. Stopper hun før så prøver jeg å vente henne henne ut. Da får hun bare litt rosende stemme (og kanskje en pitteliten frolic-bit).
Etterhvert øke avstanden veldig sakte, men opprettholde samme strenge kriterie for presisjon.
Parallellt med det kan vi jobbe med full avstand, men da ha lavere krav til presisjon i første forsøk. Dersom hun må korrigere seg får hun likevel fullføre øvelsen.

Så til overskrifta:

Neseprøven har gradvis blitt dårligere. Har nok ikke vært flink og fokusert nok i treninga. Det er første gang jeg prøver å lære en hund denne øvelsen så litt prøving og feiling må jeg vel bare leve med..
Mønsteret nå i det siste har vært at hun søker over pinnene flere ganger, til og med med litt snusing i gresset og rundt omkring. Har tidligere jobbet med håndtarget, og har ikke vært flink nok til å fade den ut. Har faktisk ikke visst hvordan jeg skulle gjøre det….
Etter en del grubling foreslo Siv at vi skulle prøve noe nytt for å øke verdien for raskt å finne den riktige, ta den opp, komme inn med den (som jo er øvelsen i et nøtteskall):
Sender ut, straks Misty tar opp riktig pinne så triller jeg en kjøttbolle bak meg.
Sender på ny, denne gangen venter jeg til Misty har passert et visst punkt i returen (f.eks 30 cm i riktig retning), kaste kjøttbolle bak meg (NB! IKKE bak henne!)
Ny utsending, denne gangen må hun kanskje komme så mye som en meter tilbake før hun oppnår kjøttbollen.
Dette var teorien, og vi begynte så vidt på den på søndag, men bare akkurat nok til at jeg visste hvordan jeg skulle gjennomføre den. Fikk i lekse å jobbe med neseprøven hver dag denne uka.

Så i kveld jobbet jeg på akkurat denne måten. Måtte gjøre det inne i stua siden det blåser stikker og strå ute nå.
Og WOW: På fjerde utsending lot jeg Misty løpe så langt at hun kikket opp på meg og lurte på hvor kjøttbollen ble av, da kastet jeg den! Fram til da hadde hun ikke vært i særlig “finn-den-rette-pinnen”-modus, men søkt over flere ganger.
Gjett hva som skjedde på neste utsending? Joda. Rett ut, inn fra venstre pinne, kom til pinne nummer tre, var på vei over mot neste med nesen men korrigerte seg selv og tok opp nummer vår pinne!
Her har jeg ofte tabbet meg ut og satt i et gledeshyl eller BRA! akkurat i det hun plukket den.
Men nå hadde jeg et punkt hun skulle forbi ca 2-2,5 meter før jeg slengte kjøttbollen. Etter at den var spist fortsatte jeg og rose henne mens vi sammen løp til skapet og fant fram en leke som hun fikk ta med seg i korga si.
Når ekornet godt og vel var drept så byttet vi mot en godbit og avsluttet.

NB! Dette er ikke skrevet som en metode for innlæring, men som et forsøk på å løse et problem. Vi vet enda ikke om det funker, men det ser lovende ut.

Etter en pause jobbet vi litt på gang-gulvet med nedsitten til utgangsstilling etter to skritt bak og etter 90 grader til venstre (på stedet). Der har begynt å bare bli stående slik at vi feiler på de to momentene (evt har måttet gi sitt kommando). Tok fram klikkeren og diskuterte litt med Ragnhild om hvordan det ville være lurt å angripe det. Løsningen ble masse frivillige innsitter der jeg klikka akkurat da rompa deiset ned. Prøvde etter 10-15 repetisjoner å ta en 90 grader til venstre, men da ble hun stående. Samme med 2 skritt bak.
Løsningen (som ser ut til å virke) var å ta innsitten, vente litt, så flytte min fot 2 så 4 så 10 så 20 cm bakover og etterhvert hadde vi kommet opp i to fulle skritt der hun satte seg. Fint.
Nå må jeg bare huske å gå tilbake til to centimeter så 10cm så 40cm etc. første gang jeg gjør det ute medforstyrrelser.

Fytti så gøy når man knekker slike nøtter!

Og joda, vi jobbet med mye forskjellig annet også, ikke minst fri ved fot. Men i dag ble det ingen kjeder. Jobbet mest med enkelt-elementer. Men fikk til en lang FVF med super-leke-belønning!
Men nå er dette blitt alt for langt allerede, så jeg slut…..