Forrige helg deltok jeg på et herlig kurs med Jessica Svanljung. Det var Odd-Geir og Anne-Beth som hadde fått henne over til å holde kurs for oss i gjengen på Hognestad. Mulig det var andre involvert i initiativet også, i så fall: Takk!
Det ble tross ruske vær med vind og regn en fantastisk helg der samtlige av oss lærte masse, og fikk konkrete innspill til løsninger på hver enkelts problemer eller ønsker.
Jessica har en treningsfilosofi som går på at hunden må få tilbakemelding på ikke bare det som er riktig men også når den gjør feil eller noe annet enn vi ønsker den skal gjøre. Dette gjøres i en kontinuerlig dialog med hunden.
Når vi forteller hunden at den gjorde feil så gjør vi ikke det i form av fysisk straff, men primært med verbale tilbakemeldinger raskt etterfulgt av ros og belønning når hunden gjør rett.
Hun tenker kun i svart og hvitt, ingen gråsoner. Dette krever stor grad av konsekvens, og vel gjennomtenkte kriterier i hver enkelt treningsøkt. Alltid!
I eget treningsarbeide legger hun mye tid ned i grunnferdigheter som f.eks. Kontakt, Lyst til å være med fører, Stå/Sitt/Ligg, Holde apporten etc.
Hun er også opptatt av å tenke helhet, ikke bare enkelt-momenter. Så hun har minst en treningsdag i uken der hun trener hele øvelser eller kjeder. Da må vovven jobbe seg uten belønning gjennom hele øvelsen/kjeden, før belønningen kommer til slutt.
En annen ting som er litt annerledes ved det hun gjør er at hun sjelden/aldri bryter øvelsen om hunden gjør feil, men lar den jobbe seg gjennom det til det blir rett. Dette gjør hun med kontinuerlig tilbakemelding til hunden. Kriteriene her må selvfølgelig settes i henhold til hundens ferdigheter, men hun er ikke så redd for å la hunden tidlig få prøve seg på “vanskelige” ting.
Hun er også veldig opptatt av at det skal være gøy, for hund og trener. Derfor jobber hun en del med sirkus-øvelser. For mer informasjon om dette anbefaler jeg en visitt på hjemmesidene hennes.
I korte trekk går det på at man setter opp en slags bane med forskjellige øvelser hunden skal gjøre i en forhåndsbestemt sekvens. Poenget er å ha det gøy og løse opp litt fra den vanlige moment-treningen. Men ikke minst at hunden skal lære seg å lytte på fører. Eksempel kan være:
Sett opp kon og rute ihht. normal øvelse i Elite. I tillegg setter du opp hinderet ditt ett eller annet sted. Send så hunden til kon, men i stedet for videre til rute sender du den over hinderet….
Jessica var et utrolig trivelig bekjentskap. Hadde den finlandsksvenske stemmen hennes syngende i hodet ett par dager etterpå :)

Her er klassebildet fra kurset:

kurs med Jessica

Klassebilde….

Og et par flere bilder. Har desverre ingen av Misty, men mulig det kommer litt film etterhvert…..


kurs med Jessica

Jessica, Ole&Hallvar og Odd-Geir legger en plan….


kurs med Jessica

… Hugo&Urd ser til at planen blir gjennomført. Nevnte jeg at det regnet litt?


kurs med Jessica

Urd og Jessica blir enige om detaljene, Hugo suger til seg og vet godt hvordan dette skal gjøres. (Odd-Geir mente at det var bare å gi Hugo Lp-reglementet, så fikset han det selv….)


kurs med Jessica

Audhild&Lotta har fått noen nye verktøy, Helene (t.v.) suger til seg for å se om dette kan brukes på Omega….


kurs med Jessica

Nydelig kontakt i utgangsstilling, Gunnvor&Mira!


kurs med Jessica

Odd-Geir og Ajax lurer seg til å trene litt, de og…


kurs med Jessica

Hedda&Anna jobber med ruta, og får gode tips fra Jessica.